Larousse Gastronomique van Prosper Montagné

Larousse Gastronomique van Prosper Montagné kookboek

In deze review over Larousse Gastronomique van Prosper Montagné:

Samenvatting Larousse Gastronomique van Prosper Montagné

De Larousse Gastronomique van Prosper Montagné is niet zomaar een kookboek; het is een culinaire bijbel die in 1938 voor het eerst werd gepubliceerd. Dit boek is een echte schatkist vol recepten, technieken en culinaire geschiedenis, en het blijft een onmisbare bron voor kookliefhebbers en professionals.

Stijl van Koken: Klassiek Frans

Dit monumentale werk richt zich op de klassieke Franse keuken, met een vleugje internationale flair. De recepten variëren van eenvoudige huisgemaakte gerechten tot complexe creaties die je in een vijfsterrenrestaurant zou verwachten. Enkele van de beroemdste recepten omvatten klassiekers zoals Coq au Vin, Bouillabaisse en Crème Brûlée.

Wat we leuk vonden:

  • Educatief: het biedt een diepgaand inzicht in de culinaire kunsten.
  • Rijk geïllustreerd: prachtige foto’s en illustraties die je helpen bij het koken.
  • Geschiedenis en cultuur: het deelt interessante verhalen achter gerechten en ingrediënten.

  Wat we niet leuk vonden:

  • Omvang: het boek is groot en zwaar (1200+ pagina’s!), wat het soms onhandig maakt. Wel een goede workout… 
  • Complexiteit: sommige recepten kunnen te ingewikkeld zijn voor beginnende koks.
  • Oud boek: het boek komt uit 1938 en dat merk je wel.
  • Prijs: het is aan de prijzige kant, maar gezien de inhoud begrijpelijk.

  Over de schrijver

  Prosper Montagné was een beroemde Franse chef-kok en culinair schrijver, geboren op 14 november 1865 in Carcassonne, Frankrijk. Hij staat bekend als een van de meest invloedrijke figuren in de Franse gastronomie van de vroege 20e eeuw. Montagné begon zijn carrière op jonge leeftijd en werkte in verschillende vooraanstaande restaurants in Parijs, waaronder het befaamde Pavillon Ledoyen.

  Een van Montagné’s grootste bijdrage aan de culinaire wereld is dit boek. De Larousse Gastronomique wordt beschouwd als een van de belangrijkste culinaire naslagwerken, waarin de basis van de moderne Franse keuken wordt gelegd. Het boek biedt gedetailleerde instructies over technieken, ingrediënten en recepten die essentieel zijn voor de klassieke Franse gastronomie.

  Naast zijn schrijfwerk was Montagné ook bekend om zijn passie voor het promoten van Franse regionale gerechten en ingrediënten. Hij was een fervent voorstander van het gebruik van verse, lokale producten en speelde een belangrijke rol in het bevorderen van de culinaire identiteit van zijn geboortestreek.

  Prosper Montagné’s erfenis leeft voort in de culinaire wereld door zijn boeken en zijn blijvende invloed op de Franse keuken. Hij overleed op 22 april 1948, maar zijn invloed wordt nog steeds gevoeld in keukens en bij culinaire opleidingen over de hele wereld.

  Feiten over het boek

  Uitgever:

   De oorspronkelijke Franse uitgave werd gepubliceerd door uitgeverij Larousse.
   

  Jaar van verschijning

  1938
   

  Aantal bladzijden

  Ongeveer 1200

   

  Vertaald in Nederlands?

   Ja, er zijn Nederlandse vertalingen beschikbaar

  Nederlandse titel:

  Meestal onder de originele titel 

  Conclusie

  De “Larousse Gastronomique” is meer dan alleen een kookboek; het is een reis door de tijd en smaken van de Franse gastronomie. Of je nu een ervaren chef bent of gewoon houdt van koken, dit boek is zeker de moeite waard om te verkennen. Heb je het al eens ingekeken of gebruikt? Deel je ervaringen en favoriete recepten in de comments!

   

   

  Nog meer klassieke kookboeken vind je in onze lijst met de beste klassieke kookboeken allertijden.

  Over onze auteur