De Gulle Boom van Shel Silverstein

De Gulle Boom van Shel Silverstein kaft boom appel kind illustratie recensie

In deze review over De Gulle Boom van Shel Silverstein:

Samenvatting De Gulle Boom van Shel Silverstein

Als je op zoek bent naar een kinderboek dat zowel hartverwarmend als leerzaam is, dan is De Gulle Boom van Shel Silverstein een absolute aanrader. Wij kregen dit boek cadeau toen onze zoon werd geboren. En vanaf het moment dat we zijn gaan voorlezen is dit een van de favorieten. Elke keer als ik het voorlees raakt het me. En het is fantastisch om te zien hoe een kind naar deze themas kijkt. 

Het verhaal van “De Gulle Boom” gaat over de relatie tussen een jongen en een boom. In zijn jeugd speelt de jongen vaak bij de boom, die hem schaduw biedt, zijn takken om in te klimmen, en zijn bladeren om mee te spelen. Naarmate de jongen ouder wordt, bezoekt hij de boom minder vaak, maar de boom blijft altijd blij om hem te zien. 

De jongen heeft verschillende behoeften naarmate hij door verschillende levensfasen gaat – geld, een huis, een boot – en de boom geeft hem wat hij kan: appels om te verkopen, takken om een huis te bouwen, en uiteindelijk zijn stam om een boot te bouwen. Aan het einde van het boek, wanneer de jongen nu een oude man is, biedt de boom hem een rustige plek om te zitten en uit te rusten, blij om nog steeds te kunnen geven. De boom geeft onvoorwaardelijk. Ten koste van zichzelf. 

Dus is het thema nu vriendschap? Of juist kritiek op de mens? Aan jou of je kind om te beslissen.

Wat we leuk vonden:

  • Eenvoudige, maar krachtige illustraties: De tekeningen zijn minimalistisch maar spreken tot de verbeelding.
  • Een leerzaam verhaal: De thema’s van geven en liefde zijn universeel en makkelijk te begrijpen voor kinderen.
  • Emotionele Diepgang: Het verhaal raakt aan gevoelens van vreugde, verdriet, en nostalgie.

Wat we niet leuk vonden:

  • Mogelijk te sentimenteel: Voor sommige lezers kan het verhaal te emotioneel of sentimenteel overkomen. Het zet je aan het denken. Ik vind dat mooi, maar als je zoekt naar een lekker casual boekje dan moet je hier rekening mee houden.
  • Interpretatie van de relatie: De relatie tussen de boom en de jongen kan door sommigen worden gezien als eenzijdig, waarbij de boom te veel geeft.

Over de schrijver

Shel Silverstein was een getalenteerde auteur en illustrator bekend om zijn speelse en fantasierijke kinderboeken. Zijn unieke stijl en vermogen om diepe emoties op een eenvoudige manier te communiceren, maken zijn werken tijdloos. Voor een volledig overzicht van Silversteins werk, kun je een kijkje nemen in de categorie gewijd aan zijn boeken.

Feiten over het boek

Uitgever:

Harper & Row (origineel)
Brandaan (Nederland)

 

Jaar van verschijning

1964

Aantal bladzijden

65

Vertaald in Nederlands?

Ja, door Arthur Japin

Originele titel:

The Giving Tree

Conclusie

De Gulle Boom van Shel Silverstein niet alleen een boek, maar een emotionele reis die zowel kinderen als volwassenen raakt. Dit was echt een heel mooi cadeau. En we hebben het ook vaak cadeau gedaan aan andere kinderen. Zoals je wel merk; wij zijn fan. Heb je dit boek al gelezen met je kinderen of zelf als kind gelezen? Deel je ervaringen en gedachten in de comments hieronder! Laten we samen de magie van dit prachtige verhaal delen.

Op zoek naar meer leuke kinderboeken? Bekijk dan onze favoriete voorleesboeken voor kinderen tot 5 jaar.

Over onze auteur