The Fellowship of the Ring van J.R.R. Tolkien

The Fellowship of the Ring van J.R.R. Tolkien Lord of the Rings boek cover kaft recensie

In deze review over The Fellowship of the Ring van J.R.R. Tolkien:

Samenvatting The Fellowship of the Ring van J.R.R. Tolkien

The Fellowship of the Ring van J.R.R. Tolkien is het eerste deel van de beroemde trilogie “The Lord of the Rings”. Als je een beetje van Fantasy boeken houdt, dan kun je niet om dit boek heen. En ook niet om de andere twee boeken uit deze trilogie (The Two Towers en The Return of the King) trouwens. Dit boek valt onder het genre van fantasy. Sterker, dit boek heeft dit genre gedefinieerd en kan beschouwd worden als het ultieme fantasy boek. Waarom? Sla het maar op en je verdwijnt gegarandeerd in de rijke, fictieve wereld, magische wezens, en het epische verhaal.

Het verhaal begint in de vredige wereld van de Hobbits, de Shire. De jonge hobbit Frodo erft een mysterieuze ring van zijn oom Bilbo – de hoofdpersoon uit het boek The Hobbit. Het blijkt de One Ring te zijn, een machtig artefact gemaakt door de duistere heer Sauron. Frodo moet een gevaarlijke reis ondernemen om de Ring te vernietigen en zo de wereld te redden van Saurons tirannie. Samen met zijn vrienden vormt hij de Fellowship of the Ring, een groep die bestaat uit hobbits, mensen, een dwerg, een elf, en een tovenaar. En dit epische verhaal gaat verder in de twee volgende boeken – The Two Towers en The Return of the King.

Wat we leuk vonden:

  • Rijke en gedetailleerde werelden zijn fantastisch omschreven.
  • Complex en boeiend verhaal.
  • Diepgaande karakters waar je echt om gaat geven.
  • De mix van actie, avontuur, en mythologie.
  •  

  Wat we niet leuk vonden:

  • Soms traag tempo.
  • Overdaad aan details kan overweldigend zijn – ik sloeg regelmatig terug naar de wereldkaart om te kijken waar we nu ook al weer waren,
  • Gebruik van verouderd taalgebruik – het boek is uit 1954.
  • Het hele verhaal bestaat uit drie dikke boeken. Dus je bent wel even bezig!

  Over de schrijver

  J.R.R. Tolkien, een Britse schrijver en hoogleraar, staat bekend om zijn diepgaande invloed op het fantasy genre. Naast “The Lord of the Rings” schreef hij ook “The Hobbit” en diverse andere werken die verder bouwen op zijn rijke fantasywereld, Middle-earth. Zijn werk is zo invloedrijk dat je dit niet kunt missen als fantasy liefhebber. Bekijk daarom al zijn boeken hier.

  Verfilming van The Fellowship of the Ring van J.R.R. Tolkien

  The Fellowship of the Ring is verfilmd in 2001, geregisseerd door Peter Jackson. De film volgt grotendeels het verhaal van het boek en introduceert een groot publiek aan de wereld van Middle-earth. En het is zeer goed gelukt. Met acteurs als Elijah Wood, Ian McKellen, en Viggo Mortensen werd de film een enorm succes, zowel commercieel als kritisch. Ook de andere twee boeken uit deze serie werden verfilmd. Gezamenlijk zijn ze een van de meest succesvolle filmseries ooit geworden. De moeite waard? Ja, zeker! 

  Maar ook al heb je de films gezien, het lezen van de boeken brengt je nogsteeds nieuwe dingen. Vooral de manier waarop in de boeken stilgestaan kan worden bij details en achtergrondverhalen maakt het alsnog een feest om te lezen.

  Feiten over het boek

  Uitgever:

  Allen & Unwin

   

  Jaar van verschijning

  1954

   

  Aantal bladzijden

  Aantal bladzijden: Ongeveer 423

   

  Vertaald in Nederlands?

  Ja.

   

  Nederlandse titel:

  Beschikbaar in het Nederlands onder de titel “In de Ban van de Ring: De Reisgenoten”

  Conclusie

  The Fellowship of the Ring van J.R.R. Tolkien is een onvergetelijke reis door een prachtig gecreëerde wereld. Ik blijf het altijd fascineren vinden hoe één man zo een grote wereld met zo veel details heeft kunnen bedenken. Echt bizar indrukwekkend. 

  Of je nu een fan bent van fantasy of nieuw bent in het genre, The Fellowship of the Ring van J.R.R. Tolkien is absoluut de moeite waard. Heb je het boek gelezen of de film gezien? Welke vond je beter? Deel je mening in de comments! Ik ben benieuwd naar jullie ervaringen met de magische wereld van Tolkien. 

  Op zoek naar nog meer fantasy boeken die je gelezen moet hebben? Bekijk dan onze lijst met daarin de top 10 beste fantasy boeken!

  Over onze auteur