De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry

De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry planeet kind sterren

In deze review over De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry:

Samenvatting De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry

De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry is een van de boeken die je gelezen moet hebben. Is het ‘fantasy’? Een sprookje? Kinderboek of toch voor volwassenen? Eerlijk, wat maakt het uit?

Het is een verhaal over een ontdekkingsreis in de vorm van een sprookje. Vol met levenslessen. Dit tijdloze verhaal heeft generaties geboeid met zijn eenvoud en diepe wijsheid.

Het verhaal volgt een piloot, gestrand in de Sahara, die een jonge prins ontmoet van een verre asteroïde. De Kleine Prins, zoals hij bekend staat, deelt verhalen over zijn avonturen op verschillende planeten en zijn liefde voor een mysterieuze roos. Door deze ontmoetingen worden thema’s als liefde, verlies, en de absurditeit van het volwassen leven op een eenvoudige maar diepe manier verkend.

Wat we leuk vonden:

  • Betoverende illustraties: De originele tekeningen van Saint-Exupéry – hij illustreerde De Kleine Prins zelf –  voegen een charmante laag toe.
  • Diepgaande symboliek: Elke ontmoeting van de Kleine Prins heeft een diepere betekenis, ideaal voor zowel kinderen als volwassenen.
  • Eenvoudige taal, diepe betekenis: Het boek is makkelijk te lezen, maar biedt stof tot nadenken.
  • Universele thema’s: Liefde, vriendschap, en de essentie van het mens-zijn worden op een unieke manier behandeld.

Wat we niet leuk vonden:

  • Wat abstract voor jonge lezers: Sommige metaforen kunnen te ingewikkeld zijn voor jonge kinderen. Maar dit maakt het boek juist ook geschikt voor alle generaties. Iedereen haalt er iets uit. 
  • Melancholische toon: Het verhaal heeft momenten van diepe droefheid, die sommige lezers kunnen aangrijpen.

Over de schrijver

Antoine de Saint-Exupéry, een Franse schrijver en piloot, is vooral bekend om De Kleine Prins. Maar zijn leven als piloot en avonturier kleurde ook zijn andere werken. Zijn persoonlijke ervaringen zijn verweven in zijn verhalen, wat ze een unieke blik in zijn wereld biedt. Bekijk al zijn boeken in zijn categorie.

Verfilming van De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry

De Kleine Prins werd in 2015 verfilmd. Deze prachtige geanimeerde film, geregisseerd door Mark Osborne, vermengt het verhaal van de Kleine Prins met een modern verhaal over een meisje dat door haar moeder wordt aangespoord om volwassen te worden. 

Een mooi verhaal uitgevoerd in prachtige animatie. Waardig aan het originele verhaal en de illustraties. Dat alleen al is reden om te kijken.

Feiten over het boek

Uitgever:

Donker

Jaar van verschijning

1943

Aantal bladzijden

120

Vertaald in Nederlands?

Ja

Nederlandse titel:

De Kleine Prine
 

Originele titel:

Le Petit Prince

Conclusie De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry

De Kleine Prins van Antoine de Saint-Exupéry is een boek wat iedereen, jong of oud, moet lezen. Na de eerste keer lezen ben ik het nooit meer vergeten. En dat hoor ik van meer mensen. Dit is zo’n moor geschreven en origineel verhaaltje – dat kun je niet laten liggen. Voor jezelf, maar ook om voor te lezen. 

Op zoek naar nog meer fantasy boeken die je gelezen moet hebben? Bekijk dan onze lijst met daarin de top 10 beste fantasy boeken!

Over onze auteur