Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt

Jip en Janneke van Annie MG Schmidt Fiep Westendorp Takkie voorleesboek

In deze review over Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt:

Samenvatting Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt

Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt en geïllustreerd door Fiep Westendorp. Moeten we het nog toelichten vraag je je bijna af. Maar dit is misschien wel de ultieme klassieker van de Nederlandse kinderboeken. Ondanks dat het al 70 jaar oud is heeft het zijn charme en populariteit door de jaren heen weten te behouden. Het lekker dikke voorleesboek biedt een serie leuke verhaaltjes over twee buurkinderen, Jip en Janneke, die samen allerlei avonturen beleven.

Het verhaal van “Jip en Janneke” speelt zich af in een kleine Nederlandse stad, waar de twee hoofdpersonen, Jip en Janneke, naast elkaar wonen. Deze buurkinderen zijn onafscheidelijk en delen samen dagelijkse avonturen, die variëren van spelen in de tuin tot het verkennen van de wereld om hen heen. Elk verhaal is een nieuw avontuur, of het nu gaat om een zoektocht naar een verdwaalde hond, het helpen met huishoudelijke klusjes, of het organiseren van een theevisite voor hun knuffeldieren.

De verhalen zijn kort en eenvoudig, maar zitten vol met levendige beschrijvingen van de wereld door de ogen van een kind. De interacties tussen Jip en Janneke zijn zowel herkenbaar als hartverwarmend, en weerspiegelen de onschuld, of juist het stout zijn en de creativiteit van de kindertijd. De zwart-wit illustraties van Fiep Westendorp vullen de verhalen perfect aan, met een charmante eenvoud die de tekst tot leven brengt. En ondank de leeftijd van het boek is het nog steeds vaste prik bij kinderen van nu.

Wat we leuk vonden:

  • Herkenbare en alledaagse avonturen.
  • Eenvoudige taal, makkelijk te volgen voor jonge lezers.
  • Charmante en tijdloze illustraties.
  • Korte verhalen, ideaal voor het slapengaan.

Wat we niet leuk vonden:

  • Sommige verhalen en rollen in het gezin kunnen gedateerd aanvoelen in hedendaagse context.

Over de schrijver

Annie M.G. Schmidt, een geliefde Nederlandse schrijfster, staat bekend om haar vermogen om de kinderwereld op een unieke en humoristische manier vast te leggen. Haar andere werken, waaronder “Pluk van de Petteflet” en “Abeltje”, zijn ook te vinden in de categorie gewijd aan haar op onze website.

Feiten over het boek

Uitgever:

Querido

Jaar van verschijning

1952

Aantal bladzijden

353

Conclusie

Jip en Janneke van Annie M.G. Schmidt blijft magisch. Jonge en oude lezers blijven het boek pakken. De verhalen hebben de tand des tijds grotendeels doorstaan. Soms moet je woorden gewoon anders voorlezen als je het niet meer geschikt vindt voor je kind. Het is het waard om hier doorheen te kijken. Ook goed voor jouw creatief denkvermogen.

Wat ons betreft is en blijft  Jip & Janneke nog steeds een must op de boekenplank in iedere kinderkamer.

Op zoek naar meer leuke kinderboeken? Bekijk dan onze favoriete voorleesboeken voor kinderen tot 5 jaar.

Over onze auteur