Korte recensies van alle boeken die ik gelezen heb in 2023
Ieder jaar stel ik mezelf tot doel om minimaal 12 boeken te uit te lezen. Één per maand. Halverwege wegleggen telt dus niet. Moet natuurlijk een beetje streng zijn voor mezelf. Zo lees je nog eens wat en moet prima haalbaar zijn. En dit jaar is het ook weer gelukt. De teller is dit jaar komen te staan op maar liefst 18 boeken! In dit artikel dus alle boeken gelezen in 2023.
Lang niet gek, als je bedenkt dat ik ook nog een bedrijf heb gelanceerd en met deze site ben begonnen. Maar ik moet eerlijk toegeven dat daar wel een flinke hoeveelheid escapisme tussen zit. Niks mis mee, maar meestal probeer ik een goede balans te vinden tussen entertainment en non-fictie/ boeken waar je wat van leert. Maar goed, dat is een mooi doel voor 2024.
Hieronder de lijst van alle boeken die ik in 2023 heb uitgelezen:
Restaurant at the end of the Universe van Douglas Adams
Het vervolg op The Hitchhikers Guide to the Galaxy. Zelfde karakters in een nieuw avontuur.
Prima boek, maar niet dezelfde impact als het eerste.
Sea of Tranquility van Emily St John Mandel
Heerlijk science fiction boek over hoe personen en plaatsen met elkaar verbonden zijn over een periode van 500 jaar.
Heel fijn boek!
The Undoing Project van Michael Lewis
Lewis vertelt in dit boek het verhaal over de vriendschap tussen Amos Tversky en Robert Kahneman – twee van de beste wetenschappers in de psychologie die de wereld ooit gekend heeft. En vooral ook hoe ze elkaar naar grote hoogten stimuleerden.
Echt een prachtig verhaal.
Neuromancer van William Gibson
Het boek waarop The Matrix is gebaseerd. Dus dat moet je gelezen hebben. Een echte science fiction klassieker die je gelezen moet hebben.
The Dispossessed van Ursula Le Guin
De klassieker van Le Guin over twee werelden die vlakbij elkaar staan, maar waarvan de bewoners elkaar vermijden. De ene wereld is rijk en welvarend. De ander is arm en het leven is daar hard. Maar wie heeft het nu echt beter?
A Scanner Darkly van Philip K. Dick
Klassiek science fiction boek over een agent die zichzelf verliest tijdens een undercover actie.
Een onnavolgbaar, maar zo goed geschreven boek.
Mafiopoli van Sanne de Boer
Journaliste Sanne de Boer vertelt over haar kennismaking en leven met de ‘Ndrangheta, de maffia uit zuid Italië. Een lekker leesbare geschiedenis over deze groep en geeft een beangstigende blik op hoe groot deze organisatie wel niet is.
The Daily Stoic van Ryan Holiday
Het stoïcisme is een filosofie gebaseerd op eeuwenoude lessen van de Grieken en Romeinen. Deze teksten zijn soms moeilijk te lezen. Daarom staan in dit boek 366 korte teksten met uitleg. Zodat je er elke dag maar één hoeft te lezen. Perfect!
Pineapple Street van Jenny Jackson
Dit boek vertelt het verhaal van drie jonge vrouwen uit een steenrijke familie uit New York. Het biedt een heerlijk inkijkje in de wereld van deze elitaire wereld en hoe iedereen hier met elkaar omgaat. Een fijne Guilty Pleasure.
Leonardo da Vinci van Walter Isaacson
De ultieme biografie van wellicht de meest invloedrijke schilder/ uitvinder die de wereld ooit gekend heeft. Fascinerend om te lezen wat deze man allemaal heeft betekend voor de wereld.
Heel mooi om de verhalen achter al zijn werk te lezen. Maar vooral ook om te leren dat niet alles zo geniaal was als ik dacht…
Dune Messiah van Frank Herbert
Het vervolg op Dune van Frank Herbert. In dit boek duik je nog dieper in de wereld van Dune. Waar het eerste deel veel actie bevat, gaat het in dit boek vooral om de politiek. Hierdoor leest het minder lekker dan deel 1. Maar voor de liefhebber zeker de moeite.
Terms of Enlistment van Marco Kloos
Het eerste deel in de Frontlines sci-fi serie over soldaat Andrew Grayson. Na zijn training is het leven als soldaat toch iets anders dan hij zich had kunnen voorstellen. Leest heerlijk weg en de actie scenes in het boek zijn briljant beschreven. Dit werd een beetje een rabbit-hole zoals je verder op deze lijst kunt zien…
Lines of Departure van Marco Kloos
Het tweede deel van de Frontlines serie. De mensheid bestrijd niet langer elkaar, maar de nieuwe buitenaardse bedreiging die overal in het universum koloniën overneemt. Net als het eerste deel vlieg je hier doorheen als sci-fi liefhebber.
Angles of Attack van Marco Kloos
In dit derde deel van de Frontlines serie heeft de mensheid het universum verloren en wordt ons eigen zonnestelsel bedreigd met uitroeiing. Maar vanaf een verre kolonie onderneemt Andrew Grayson samen met een klein team actie om de mensheid te helpen.
A Bad Hand Played Well van Neil Schambra Stevens
Neil deelt in dit boek de lessen die hij als marketing professional heeft geleerd bij verschillende multinationals. De kern? Ook met menselijkheid en aardig zijn kom je er.
Een lekker boek vol met kleine lessen die je elke dag even kunt oppakken. Geen lange lappen tekst dus.
Chains of Command van Marco Kloos
Andrew Grayson is terug in dit vierde deel van de Frontlines serie. In dit boek begint de strijd om ons eigen zonnestelsel. Maar om die te kunnen winnen moeten eerst de verraders die met de beste schepen zijn vertrokken terug gehaald worden.
Fields of Fire van Marco Kloos
Jawel, deel vijf in de Frontlines serie van Marco Kloos. De aarde is relatief veilig en de tijd om Mars barst los. Want om te kunnen overleven moeten de Lanky’s eerst uit ons eigen zonnestelsel verdreven worden.
Points of Impact van Marco Kloos
En ja, deel zes uit de Frontlines serie. De strijd om Mars is niet gewonnen maar ook niet verloren. Wat nu? Soldaat Andrew Grayson gaat op een geheime missie om ver weg in het universum het verschil te maken.
Conclusie
Dat waren ze dus voor dit jaar. Achttien stuks. Dat doel heb ik dus ruimschoots gehaald.
Volgend jaar zowieso de laatste twee delen uit de Frontlines serie van Marko Kloos natuurlijk. 😀 En verder hopelijk weer wat meer tijd en energie voor non-fictie en wat business boeken.
Tot volgend jaar!