Dune van Frank Herbert

Dune Frank Herbert zand planeet arrakis boek recensie woestijn worm review

In deze review over Dune van Frank Herbert:

Samenvatting Dune van Frank Herbert

Mijn eerste kennismaking met het boek Dune van Frank Herbert was het computerspel Dune 2. Toen had ik geen idee dat dit spel was gebaseerd op dit epische boek. Maar toen ik het boek eenmaal gelezen had begreep ik meteen waarom dit spel me zo aansprak. Hou je van verre planeten, politieke intriges en gigantische zandwormen? Dan is het boek Dune van Frank Herbert echt iets voor jou!

Het verhaal speelt zich af op de woestijnplaneet Arrakis, ook bekend als Dune. Deze planeet is de enige bron van het waardevolle “spice”, een stof die essentieel is voor ruimtereizen. We volgen de jonge Paul Atreides, die zich midden in een politieke machtsstrijd bevindt en het opneemt tegen vijandige facties, terwijl hij zijn lotsbestemming ontdekt als de mogelijke Kwisatz Haderach – de profeet. 

Dit boek is het eerste deel van de Dune Saga. De hele serie bestaat uit 6 boeken. 

Wat we leuk vonden:

  • Groots en meeslepend verhaal.
  • Lekker dik boek dus als het je ding is, heb je er lekker lang plezier van. 
  • Ontzettend gedetailleerd uitgewerkte karakters en werelden. 

Wat we niet leuk vonden:

  • Soms moeilijk te volgen met alle karakters, dynastieën en werelden. 
  • Ik heb hem in het Engels gelezen, dus dat maakt het soms nog moeilijker te volgen. 
  • Dik boek, dus het is wel volhouden.

Over de schrijver

Frank Herbert was een Amerikaanse sciencefictionschrijver, geboren op 8 oktober 1920 in Tacoma, Washington, en overleden op 11 februari 1986. Hij is het meest bekend vanwege zijn baanbrekende werk “Dune”, gepubliceerd in 1965. Voordat hij zich volledig toelegde op het schrijven, werkte Herbert als journalist en als scheepswerktuigkundige tijdens de Tweede Wereldoorlog.

“Dune” wordt beschouwd als een van de grootste werken in de sciencefictionliteratuur vanwege zijn complexe verhaallijnen, diepgaande personages en diepgaande verkenning van thema’s zoals politiek, religie en ecologie. Het boek heeft verschillende prijzen gewonnen, waaronder de prestigieuze Hugo Award en de Nebula Award.

Naast “Dune” schreef Herbert tal van andere boeken, waaronder sequels en prequels in de “Dune”-serie, die hij samen met zijn zoon Brian Herbert uitbreidde. Enkele andere opmerkelijke werken van Herbert zijn onder meer “The Dosadi Experiment”, “The God Makers” en “The White Plague”.

Frank Herbert wordt geprezen om zijn vermogen om complexe ideeën te verkennen binnen het kader van spannende en meeslepende verhalen. Zijn invloed op het genre van de sciencefiction is blijvend en zijn werk blijft geliefd bij lezers over de hele wereld.Je kunt al zijn boeken bekijken in de categorie gewijd aan hem.

Verfilming van Dune van Frank Herbert

Het epische boek Dune van Frank Herbert heeft twee opmerkelijke verfilmingen voortgebracht, elk met hun eigen unieke benadering van het bronmateriaal.

De eerste verfilming, uitgebracht in 1984 en geregisseerd door David Lynch, werd een cultklassieker. Maar niet per se omdat het zo’n goede film was. Lynch’s visie op het verhaal van Paul Atreides en de wereld van Arrakis werd gekenmerkt door zijn kenmerkende surrealistische stijl en complexe verhaallijnen.

In 2021 kwam de tweede verfilming uit, geregisseerd door Denis Villeneuve. Deze nieuwe adaptatie, geproduceerd door Legendary Pictures, heeft een meer eigentijdse benadering van het verhaal en wordt geprezen om zijn visuele pracht, bombastische muziek en diepgaande karakterontwikkeling. Wat mij betreft is deze verfilming beter geslaagd dan de eerste. 

Naast deze twee verfilmingen was er ook een ambitieuze poging tot verfilming door regisseur Alejandro Jodorowsky in de jaren 70, die echter nooit werd voltooid vanwege financiële problemen. Jodorowsky’s versie van Dune zou naar verluidt een visionair en baanbrekend meesterwerk zijn geweest, maar het project kwam nooit van de grond. Over dit project is een van mijn lievelingsdocumentaires ooit gemaakt: Jodorowski’s Dune

Feiten over het boek

Uitgever:

Chilton Books

Jaar van verschijning

1965

Aantal bladzijden

412

Vertaald in Nederlands?

Ja

Nederlandse titel:

Bekroond met de volgende prijzen:

  • Hugo Award voor Beste Roman (1966)
  • Nebula Award voor Beste Roman (1965)
  • Seiun Award (1972)
  • Locus Award voor Beste Sciencefictionroman (1975)
  • Prometheus Hall of Fame Award (2004)

Conclusie

Dune van Frank Herbert is voor mij een must read voor iedereen die van science-fiction houdt. Dit is zo’n boek wat je nooit meer vergeet. Er zijn weinig boeken en boekenseries waarin de werelden zo groots en complex uitgewerkt zijn. Het zit echt in de categorie ‘Lord of the Rings’ en ‘Game of Thrones’ wat schaal en politiek betreft. 

Ik ben blij dat ik het al gelezen had voordat de films uitkwamen. Hierdoor kon ik het onbevooroordeeld lezen. Maar de nieuwste films doen het boek echt recht aan. Maar ik denk dat het boek nog steeds voldoende extra biedt als je de films al gezien hebt.

Wil je nog meer Dune? Lees dan ook deel twee van de Dune saga: Dune Messiah

Over onze auteur