The Dispossessed van Ursula Le Guin

The Dispossessed van Ursula Le Guin boek cover science fiction ruimteschip

In deze review over The Dispossessed van Ursula Le Guin:

Samenvatting The Dispossessed van Ursula Le Guin

The Dispossessed van Ursula Le Guin is zonder twijfel een van de meest provocerende en diepgaande sciencefictionromans die ooit is geschreven. In het boek lees je overduidelijk kritiek op onze wereld vol met politiek, onbegrip en vooroordelen. Hierdoor biedt het ook een verfrissende kijk op de mogelijkheden van menselijke samenlevingen.

Het verhaal volgt Shevek, een briljante fysicus van de maan Anarres – waar men leeft in een harde, socialistische samenleving die zich heeft afgescheiden van haar moederplaneet Urras. Urras is een wereld die sterk lijkt op de aarde met zijn kapitalistische en autoritaire regimes, vol ongelijkheid en dingen die verborgen gehouden worden. Shevek onderneemt een gewaagde reis naar Urras in een poging de wetenschappelijke en filosofische kloof tussen de twee werelden te overbruggen, maar ontdekt al snel de complexe realiteit van politieke en persoonlijke vrijheid.

Wat we leuk vonden:

  • Door het kapitalisme en collectivisme te scheiden in twee aparte werelden wordt ons een interessante spiegel voorgehouden – er is geen betere optie. 
  • Shevek’s theorieën over tijd en ruimte zijn fascinerend en zetten je aan het denken over grootse onderwerpen als tijd en het universum. 
  • De wereldbouw is uitzonderlijk goed gedaan, met rijke details over de twee aparte werelden, de culturen en samenlevingen van Anarres en Urras.
  • De personages zijn complex en genuanceerd, waardoor lezers zich kunnen inleven in hun strijd en overwinningen.

Wat we niet leuk vonden:

  • Het tempo van het verhaal kan soms traag zijn, vooral bij de filosofische en wetenschappelijke verhandelingen.
  • Soms lastig te volgen waar je bent in het verhaal, welke tijd en/ of wereld
  • Niet voor lezers die op zoek zijn naar lichte, actiegerichte sciencefiction.

Over de schrijver

Ursula K. Le Guin (1929-2018) was een Amerikaanse auteur die bekend stond om haar werken in sciencefiction en fantasy. The Dispossessed en Left Hand of Darkness zijn slechts een van haar vele bekroonde werken, die allemaal te vinden zijn in de categorie over al haar werk.

Haar vermogen om complexe maatschappelijke en persoonlijke vraagstukken te verkennen binnen de context van rijk uitgewerkte werelden heeft haar een blijvende plaats in de literaire geschiedenis bezorgd.

Feiten over het boek

Uitgever:

Harper & Rowe 

Jaar van verschijning:

 1974

Aantal bladzijden:

387

Vertaald in Nederlands?

Ja 

Nederlandse titel:

Originele titel:

Conclusie

The Dispossessed van Ursula Le Guin is niet alleen een boek; het is een ervaring die je uitnodigt om de wereld om je heen opnieuw te bekijken. Het houdt ons mensen een spiegel voor. Het is geen lekker makkelijk boek, maar juist daarom meer dan de moeite waard om te lezen.

Of je nu gefascineerd bent door de complexiteit van de menselijke natuur, de mogelijkheden van utopische samenlevingen, of gewoon geniet van een goed verteld verhaal, dit boek heeft iets voor jou.

En wil je nog meer science-fiction lezen? Bekijk dan alle sci-fi boeken die wij hebben gelezen hier.

Over onze auteur