A Scanner Darkly van Philip K Dick

A Scanner Darkly van Philip K. Dick hand lamp bloemen

In deze review over A Scanner Darkly van Philip K Dick:

A Scanner Darkly van Philip K Dick is een uniek boek dat je meeneemt op een reis door een wereld vol drugs, spionage en identiteitscrises. Ik heb het echt ervaren als een intense rollercoaster. Het is zo goed geschreven dat je meegaat in de paranoia van de hoofdpersoon. Soms wat minder relaxed, zeker als het voor het slapen leest zoals ik. Maar dit maakt het boek juist zo goed.

Samenvatting van A Scanner Darkly van Philip K Dick

Het verhaal speelt zich af in de nabije toekomst en volgt Bob Arctor, een undercoveragent die infiltreert in de drugscultuur om de bron van een destructieve drug genaamd Substance D te vinden. Maar naarmate hij dieper in zijn rol duikt, begint hij zijn eigen identiteit te verliezen en wordt hij gevangen in een web van paranoia en verraad.

Arctor woont samen met een groep drugsgebruikers en raakt steeds meer vervreemd van zichzelf, niet in staat om zijn undercover leven en zijn persoonlijke leven gescheiden te houden. De grenzen tussen goed en kwaad vervagen, en Arctor moet vechten om zijn eigen geest te begrijpen en te redden.

Het boek geeft een fascinerende kijk op verslaving, controle door de overheid en de aard van de realiteit.

Leuk aan het boek 👍

 • Diepgaande karakters die je echt raken.
 • Een plot dat zowel slim als ontroerend is.
 • De unieke manier waarop het boek de effecten van drugs op de menselijke psyche verkent.
 • De humor, ondanks de donkere thema’s, maakt het verhaal toegankelijk.

Minder leuk 👎

 • Het verhaal kan soms moeilijk te volgen zijn door de vele wendingen.
 • De donkere thema’s zijn misschien niet voor iedereen.
 • Sommige delen van het boek kunnen traag aanvoelen.

Over de schrijver Philip K Dick

Philip K. Dick is een legendarische figuur in de sciencefictionwereld, bekend om zijn diepgaande, filosofische verhalen die vaak de aard van de realiteit en menselijke perceptie verkennen. Hij heeft een groot aantal werken geschreven, en A Scanner Darkly is slechts een van de vele juweeltjes in zijn indrukwekkende oeuvre. Voor fans van sciencefiction en filosofische vraagstukken is het zeker de moeite waard om alle boeken in de categorie over Philip K. Dick te bekijken.

A Scanner Darkly film

A Scanner Darkly is ook verfilmd in 2006, geregisseerd door Richard Linklater. De film, met dezelfde titel als het boek, gebruikt een unieke animatiestijl genaamd cell shading om de vervreemdende effecten uit het boek. Hiermee is het ontzettend goed gelukt om bijvoorbeeld de werking van de drug Substance D en de vervagende grenzen van de realiteit uit het boek te verfilmen. Met Keanu Reeves in de hoofdrol als Bob Arctor, slaagde de film erin zowel critici als publiek te boeien en wordt beschouwd als een succesvolle adaptatie van het boek. En daar sluit ik me volledig bij aan – zeker de moeite waard om te kijken!

Feiten over het boek

 • Uitgeverij: Doubleday
 • Jaar van verschijning: 1977
 • Aantal bladzijden: 220
 • Winnaar BSFA Award for Best Novel 1978

Ik hoop dat deze recensie je nieuwsgierig heeft gemaakt naar A Scanner Darkly. Het is een boek dat je laat nadenken en je meeneemt op een ietwat paranoia maar onvergetelijke reis. Ben je al fan van Philip K. Dick of heb je dit boek al gelezen? Deel je mening in de comments, ik ben benieuwd wat je ervan vindt!

En check onze top 10 beste science fiction boeken hier als je meer wilt lezen!

Wat we leuk vonden:

 • Een boeiend hoofdpersonage dat zowel held als schurk is.
 • Fantastische wereldbouw met complexe geopolitieke thema’s.
 • ‘Jaunting’ (= teleporteren) is een uniek concept dat zowel de plot als de wereld vormgeeft.
 • Spannende plotwendingen die je op het puntje van je stoel houden.

Wat we niet leuk vonden:

 • Soms kan het verhaal een beetje verwarrend zijn vanwege de complexiteit.
 • Sommige personages krijgen niet genoeg diepgang of ontwikkeling.
 • Het gebruik van verouderde taal kan voor sommige lezers een afknapper zijn.

Over de schrijver

Alfred Bester, de schrijver van dit meesterwerk, was een visionair in de wereld van de sciencefiction. Zijn verhalen staan bekend om hun originaliteit en diepgang. Voor wie meer wil lezen van deze auteur, bekijk zeker alle boeken in de categorie over hem!

Feiten over het boek

Uitgever

Vintage Books

Jaar van verschijning:

1956

Verkrijgbaar in het Nederlands?

Nee.

Conclusie

Of je nu een hardcore sci-fi fan bent of gewoon op zoek bent naar een goed boek voor de zomer, winter, herfst of wat dan ook. The Stars My Destination van Alfred Bester is zeker een aanrader. En als je het al gelezen hebt, laat dan zeker je mening achter in de comments van deze post.

 

Over onze auteur

Add a Comment

Your email address will not be published. Required fields are marked *