Station Eleven van Emily St John Mandel

Station Eleven van Emily St John Mandel boek kaft hert bos tekening

In deze review over Station Eleven van Emily St John Mandel:

Samenvatting Station Eleven van Emily St John Mandel

Station Eleven van Emily St John Mandel is een fascinerende roman die de lezer meeneemt op een onvergetelijke reis door een post-apocalyptische wereld aan de hand van Shakespeare. Klinkt interessant en ik kan je vertellen, dat is het ook. Dit boek is een echte parel voor liefhebbers van dystopische literatuur en biedt een unieke kijk op overleven en menselijkheid.

Het verhaal begint met een dodelijke griep pandemie die de wereld zoals we die kennen radicaal verandert. De overlevenden moeten een nieuwe manier van leven vinden in een wereld zonder moderne technologie. We volgen verschillende personages, waaronder een rondreizend theatergezelschap, die proberen te overleven in deze nieuwe wereld. Hun verhalen zijn verweven met flashbacks naar de tijd vóór de pandemie, wat een boeiend en gelaagd verhaal creëert. En waarin het stripboek Station Eleven de verbindende hoofdrol speelt.

Wat we leuk vonden:

  • De unieke, en laten we eerlijk zijn, best bizarre mix van post-apocalyptische setting en Shakespeareaans theater.
  • Rijke karakterontwikkeling die de lezer diep met de personages verbindt.
  • Prachtige, bijna poëtische schrijfstijl die het verhaal tot leven brengt.

Wat we niet leuk vonden:

  • Met een echte pandemie in het achterhoofd is het niet altijd leuk lezen.
  • Sommige plotlijnen kunnen verwarrend zijn door de niet-lineaire, heen en weer springende vertelwijze.
  • Voor sommige lezers kan het tempo van het verhaal soms traag aanvoelen.

Over de schrijver

Emily St John Mandel is een gevierde Canadese schrijfster wiens werk zich vaak bevindt op het snijvlak van literatuur en science fiction.

Haar boeken, waaronder Station Eleven en Sea of Tranquility, zijn echt goed. Dus als je meer wilt bekijk dan alle boeken die we van haar gelezen hebben hier.

Station Eleven van Emily St John Mandel de Serie

Station Eleven is ook verfilmd als tiendelige serie, uitgebracht in 2021 en 2022. De serie, met in de hoofdrol Mackenzie Davis, brengt het boek echt goed tot leven. Er is niet bespaard op de sets en dat zie je. De post-apocalyptische wereld komt op een indrukwekkende manier tot leven. De serie is dan ook goed ontvangen en krijgt op IMDB een hele mooie score van 7.6. Lekker kijken als je geen zin hebt om het boek te lezen! De serie is te zien op HBO Max.

Feiten over het boek

Uitgever:

 Picador

Jaar van verschijning:

 2015

Aantal bladzijden:

384

Vertaald in Nederlands?

 Ja

Nederlandse titel:

Originele titel:

Station Eleven

Conclusie

Station Eleven van Emily St John Mandel is een must-read voor iedereen die van diepgaande, meeslepende science fiction verhalen houdt.

Met de corona pandemie nog vers in het achterhoofd is het soms een beetje ongemakkelijk, maar dat maakt het boek er niet minder om. Een dikke tip!

En als je geen zin hebt om te lezen, check dan gewoon de serie. Want die is ook gewoon erg goed.

Over onze auteur