Focus van Marc Hijink

Focus Marc Hijink Boek Kaft ASML Chipmachine

In deze review over Focus van Marc Hijink:

Samenvatting Focus van Marc Hijink

Focus van Marc Hijink neemt je mee op reis door de wereld van ASML, de Nederlandse chipmachinefabrikant die onmisbaar is geworden voor de productie van moderne smartphones en computers. Het boek beschrijft de opkomst van het bedrijf, de technische uitdagingen die het heeft overwonnen en de geopolitieke spelletjes waar het mee te maken heeft.

Een spannend kijkje in de keuken van een techgigant

Hijink geeft je een unieke inkijk in de keuken van dit fascinerende bedrijf. Je leert over hoe het allemaal begon en de complexe technologie achter de machines van ASML, de getalenteerde engineers die er werken en de slimme strategieën die het bedrijf gebruikt om zijn concurrentie voor te blijven. Maar ook hoe het meermaals bijna mis ging. 

Wat we leuk vonden:

  • Spannend en informatief: Het boek leest als een spannende roman, terwijl je tegelijkertijd veel leert over de chipindustrie en de rol van ASML in de wereld.
  • Goede inside informatie: Hijink heeft duidelijk veel toegang gehad tot de top van ASML, waardoor hij details kan delen die je niet in andere boeken of artikelen zult vinden.
  • Een ode aan Nederlandse innovatie: Focus is een inspirerend verhaal over hoe een klein Nederlands bedrijf een wereldleider is geworden.
  •  

Wat we niet leuk vonden:

   • Technisch jargon: Het boek bevat soms best wel wat technisch jargon, wat het voor sommige lezers lastig te begrijpen kan maken.
   • Niet kritisch genoeg: Sommige mensen vinden dat Hijink te kritisch is over de concurrenten van ASML en niet kritisch genoeg over het bedrijf zelf.
   • Geopolitiek: Een groot deel van het boek gaat over de geopolitieke issues waarin het bedrijf terecht is gekomen. Dit duurde mij persoonlijk iets te lang. 
   • Geen diepgang over de toekomst: Het boek gaat vooral over het verleden en heden van ASML. Er wordt weinig aandacht besteed aan de toekomst van het bedrijf en de uitdagingen waar het mee te maken kan krijgen.
   •  

  Over de schrijver

  Marc Hijink is een journalist die al meer dan 20 jaar over de techindustrie schrijft. Hij heeft al diverse boeken op zijn naam staan, waaronder De Chipmachine: Het verhaal van ASML (2016) en De Techneuten: Hoe Nederlandse ingenieurs de wereld veranderen (2019). Kijk voor meer informatie over Marc Hijink en zijn boeken of volg hem op Twitter.

  Feiten over het boek

  Uitgever: 

  Overzee

  Jaar van verschijning

  2023

  Aantal bladzijden

  325

  Conclusie

  Als je ook maar enigszins geïnteresseerd bent in technologie en business boeken, dan moet je dit boek zeker lezen. Het is echt top geschreven – veel van dit soort boeken is ietwat saai en feitelijk. Maar Hijink is er in geslaagd om er een avonturenboek van te maken. Ik vloog er echt doorheen en had altijd zin om nog een hoofdstukje te lezen. Dus wat mij betreft een dikke aanrader! 

  Over onze auteur