The Hitchhikers Guide To The Galaxy van Douglas Adams

The Hitchhikers Guide To The Galaxy van Douglas Adams boek kaft robot sterren tentakel

In deze review over The Hitchhikers Guide To The Galaxy van Douglas Adams:

Samenvatting The Hitchhikers Guide To The Galaxy van Douglas Adams

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy van Douglas Adams. Ook weer zo’n boek wat je gelezen moet hebben. En waarna je veel grappen van mensen die het ook gelezen hebben gaat herkennen (42, anyone). Trust me! 🙂 Dit boek is een mix van sciencefiction en absurde humor, heeft een speciaal plekje in mijn hart veroverd.

Het verhaal gaat over Arthur Dent, een doodgewone Engelsman wiens huis op het punt staat gesloopt te worden. Op zich vervelend, maar dit valt in het niet bij het feit dat de aarde ook vernietigd wordt om plaats te maken voor een hyperspatiale snelweg. Ja, echt. Maar Arthur wordt gered door zijn vriend Ford Prefect, die eigenlijk een buitenaardse onderzoeker is. Samen beginnen Arthur en Ford aan een bizarre en hilarische reis door de ruimte. Ze worden vergezeld door Zaphod Beeblebrox, de tweehoofdige ex-president van de Melkweg, Trillian, de enige andere overlevende van de aarde, en Marvin, een depressieve robot.

Na het lezen van deze samenvatting van het boek hoor ik je denken: wat?! Wees gerust: Als je het leest is het echt een stuk leuker.

Wat we leuk vonden:

  • Humor: Het boek is doordrenkt met Adams’ unieke stijl van droge, Britse humor.
  • Creatieve Wereldbouw: Het hele universum zit vol met eigenaardige wezens en planeten.
  • Filosofische Inzichten: Ondanks de humor zijn er verrassend diepe inzichten over het leven en het universum.
  • Onvergetelijke Karakters: Elk personage is uniek en memorabel, vooral de melancholische robot Marvin is hilarisch.

Wat we niet leuk vonden:

  • Ingewikkeld Verhaal: Voor sommigen kan de plot wat chaotisch en moeilijk te volgen zijn. Zeker als je het boek in het engels leest.
  • Absurde Humor: Niet iedereen zal de absurde humor kunnen waarderen.

Over de schrijver

Douglas Adams, de briljante geest achter dit boek, staat bekend om zijn scherpe en eigenzinnige schrijfstijl. Zijn boeken kun je vinden in de categorie over Douglas Adams, bieden een unieke mix van humor, wetenschap en filosofie.

Verfilming van The Hitchhikers Guide To The Galaxy van Douglas Adams

De film van The Hitchhikers Guide werd uitgebracht in 2005 en geregisseerd door Garth Jennings, draagt dezelfde titel. Met Martin Freeman als Arthur Dent, brengt hebben ze geprobeerd de bizarre wereld van Adams tot leven. Maar dat is niet helemaal gelukt als je het mij vraagt. Hoewel het gewaardeerd werd door fans dat ze geprobeerd hebben de geest van het boek vast te leggen, is dat mijns inziens niet helemaal gelukt. De film presteerde matig aan de kassa, maar heeft sindsdien een cultstatus bereikt. Wat mij betreft het advies: lees het boek!

Feiten over het boek

Uitgever:

Pan Books

Jaar van verschijning

1979

Aantal bladzijden

224

Vertaald in Nederlands?

 Ja

Nederlandse titel:

Het Transgalactisch Liftershandboek

Originele titel:

The Hitchhikers Guide To The Galaxy

Conclusie

The Hitchhiker’s Guide to the Galaxy is een must-read voor liefhebbers van zowel sciencefiction en humor. Er is geen ander boek als dit. Je zit hardop te lachen, het zet je aan het denken en het blijft je hoe dan ook lang bij. bizarre universum.

En heb je na dit boek nog niet genoeg? Lees dan ook het vervolg: Restaurant at the End of the World van Douglas Adams.

Over onze auteur